SNEL NAAR

De oefenrechtbank

De oefenrechtbank biedt kinderen en jongeren een unieke gelegenheid om te ervaren hoe een rechtszitting verloopt. Vaak gaat een rechtszitting samen met veel spanningen en begrijpen kinderen niet voldoende wie er betrokken is, wat alle rollen zijn en wat de woorden betekenen die de betrokkenen gebruiken.

Tijdens de oefenrechtbank leert een jongere welke rollen de anderen in de rechtszaak vervullen. De betrokken partijen zoals de kinderrechter, officier van justitie, griffier, bode, advocaat, de raad voor de kinderbescherming en de jeugdbescherming worden nagespeeld door begeleiders en soms door de jongeren zelf.

Verder maakt de jongere kennis met bepaalde woorden die vaak worden gebruikt en krijg je als jongere de mogelijkheid om vragen te stellen over dingen die je niet goed begrijpt. Ook wordt er geoefend om spreekvaardigheid te bevorderen, het goed kunnen formuleren en verwoorden van je verhaal is een belangrijke vaardigheid. Verder wordt er aandacht besteed aan het belang van een goede non-verbale houding. Er is een oefenrechtbank voor civiele en strafrechtelijke zaken. De oefenrechtbank biedt een nuttige ervaring waar jongeren veel profijt van kunnen hebben binnen hun traject.

Lijkt het jou leuk om ook deel te nemen aan de oefenrechtbank? Meld je dan aan via info@novaabc.nl